Niedzielne EkoSmaki Podlasia to pierwsze tego typu wydarzenie organizowane w ramach cyklicznego festynu Smaki Podlasia. Na terenie Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej odbyły się pokazy kulinarne, pokaz wytwarzania kosmetyków naturalnych i tłoczenia oleju lnianego, wyrabiania masła, do tego warsztaty kuchni tatarskiej, a także bezpłatne degustacje i zwiedzanie ekspozycji bimbrowniczej.
W targach wzięło udział około 30 wystawców i setki gości, których nie zniechęciła kapryśna aura. Na miejscu można było kupić i spróbować tradycyjnych wyrobów. Wśród nich sery, pasztety, chleby, kiełbasy, kiszone ogórki, miody z miętą i pokrzywą, serniki, sękacze, makowce. Nie zabrakło również stoisk z produktami do pielęgnacji ciała, jak na przykład peeling lawendowy i z wiesiołkiem. Na wielbicieli trunków czekały zaś nalewki z bzu i orzechówki.
W ramach festynu odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną, napitek oraz sernik.
W oddzielnym budynku zorganizowano seminarium dla lokalnych producentów, który dowiedzieli się, jak uzyskać certyfikaty dla swoich wyrobów kulinarnych, aby mogły trafić na listę produktów tradycyjnych.
Przedsięwzięcie odbyło się w ramach programu współfinansowanego przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich "EkoSmaki".
Zobacz też:
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?