Niedzielne EkoSmaki Podlasia to pierwsze tego typu wydarzenie organizowane w ramach cyklicznego festynu Smaki Podlasia. Na terenie Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej odbyły się pokazy kulinarne, pokaz wytwarzania kosmetyków naturalnych i tłoczenia oleju lnianego, wyrabiania masła, do tego warsztaty kuchni tatarskiej, a także bezpłatne degustacje i zwiedzanie ekspozycji bimbrowniczej.
W targach wzięło udział około 30 wystawców i setki gości, których nie zniechęciła kapryśna aura. Na miejscu można było kupić i spróbować tradycyjnych wyrobów. Wśród nich sery, pasztety, chleby, kiełbasy, kiszone ogórki, miody z miętą i pokrzywą, serniki, sękacze, makowce. Nie zabrakło również stoisk z produktami do pielęgnacji ciała, jak na przykład peeling lawendowy i z wiesiołkiem. Na wielbicieli trunków czekały zaś nalewki z bzu i orzechówki.
W ramach festynu odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną, napitek oraz sernik.
W oddzielnym budynku zorganizowano seminarium dla lokalnych producentów, który dowiedzieli się, jak uzyskać certyfikaty dla swoich wyrobów kulinarnych, aby mogły trafić na listę produktów tradycyjnych.
Przedsięwzięcie odbyło się w ramach programu współfinansowanego przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich "EkoSmaki".
Zobacz też:
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody